sushi

Umiejętność przyrządzania sushi uważana jest za rodzaj sztuki. Sposób podania ma podkreślać prostotę i naturalne piękno.
Sushi można jeść, jako przystawkę lub jako danie główne. Może być serwowane osobno dla każdego gościa lub na wspólnym, większym nakryciu. Przed jedzeniem podaje się często gorący, wilgotny ręcznik (oshibori) do obmycia dłoni. Sushi można jeść palcami lub przy pomocy pałeczek, natomiast sashimi wyłącznie pałeczkami. Nie powinno się prosić o widelec, a tym bardziej o nóż.

 

Kolejność spożywania różnych rodzajów sushi nie jest ściśle określona. Warto jednak wiedzieć, że kawałki owinięte w wodorosty nori szybko tracą kruchość, a więc powinny być zjedzone w pierwszej kolejności. Podobna uwaga dotyczy unagi sushi (z węgorzem), które serwowane jest na ciepło.

 


sushi

Nie należy dzielić sushi na mniejsze kawałki, ani też zjadać osobno ryżu i dodatków. W Japonii sushi ma zawsze odpowiednią wielkość, ale porcje przyrządzane w Europie lub w Stanach są często większe i wówczas dzielenie jednej porcji na części może się okazać konieczne. Zawsze jednak możemy poprosić kucharza o przygotowanie mniejszych porcji.

 

Nie powinno się nakładać sushi pałeczkami na talerz innej osoby - gest ten bowiem jest związany z tradycyjnymi obrzędami pogrzebowymi. Korzystając z pałeczek nigdy nie nabijamy na nie sushi, należy chwycić sushi z boku (jak szczypcami). Sushi wkładamy do ust warstwą ryby do spodu tak, żeby móc rozkoszować się jej smakiem.

 


sushi

Razem z sushi podawany jest w osobnym naczynku sos sojowy, a także pasta wasabi (japoński chrzan) i plastry marynowanego imbiru. Do indywidualnego naczynka nalewamy niewielką ilość sosu sojowego i delikanie doprawiamy nim nasze sushi. Można to robić zanurzając sushi w sosie (zawsze od strony ryby) lub używając plasterka imbiru jak pędzelka do rozprowadzenia sosu po powierzchni ryby.

Nigdy nie zanurzamy w sosie ryżu - nasączony sosem ryż dominuje i niszczy delikatną równowagę smaków. Nie należy też przesadzać z ilością wasabi, jest to bowiem bardzo mocna przyprawa, a jej użycie powinno tylko urozmaicić i wyostrzyć smak potrawy. Plasterkami imbiru przegryzamy kolejne porcje sushi, aby odświeżyć paletę smaku. Nie traktujmy imbiru jak sałatki.

 


sushi

W Japonii i we wszystkich krajach Dalekiego Wschodu ryż traktowany jest z wielkim szacunkiem (tak, jak u nas chleb). Dlatego wielkim nietaktem jest pozostawianie ryżu na talerzu. Do sushi możemy zamówić dowolny napój, ale tradycyjnie podaje się sake (najczęściej lekko podgrzaną, przed posiłkiem) a w czasie posiłku - zieloną herbatę. Herbata spełnia podobną rolę jak imbir - odświeża podniebienie i pozwala delektować się następną porcją sushi.

 


sushi

W restauracjach sushi nie należy palić papierosów. Dym papierosowy jest bowiem zdecydowanym wrogiem świeżej żywności. Sztuka sushi nie jest jednak zdominowana przez tradycyjną, sztywną etykietę. Zrodziła się przecież z fascynacji naturą i z natury czerpie inspiracje, a kolejne modyfikacje powstają po to, by ciesząc zmysły, mogły dostarczyć zdrowego, urozmaiconego pożywienia. Doceniając znaczenie tradycji, nie należy popadać w przesadę; spożywanie posiłku ma być przyjemne i relaksujące.